Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1 2
Witajcie. Widzę, że ten temat był kilkadzisiąt razy wałkowany, ale proszę o radę.
Potrzebuję dobrą dystrybucję linuxa. Nie chcę się uczyć masy komend, więc środowisko graficzne musi być. Dodatkowo chciałbym wspomnieć, że moja styczność z unixowymi systemami to tylko nadanie chmodów na serwerze :>
Mój komputer jest taki:
Typ procesora: AMD Athlon XP, 1533 MHz (11.5 x 133) 1800+
Nazwa płyty głównej: Shuttle AK32A (5 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej: VIA VT8366A Apollo KT266A
Pamięć fizyczna: 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u: Award (09/27/02)
Karta wideo: NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64 MB)
Akcelerator 3D: nVIDIA GeForce2 MX/MX 400
Monitor: SyncMaster 932B/191B/932BG, SyncMaster Magic CX931B (Analog) [NoDB] (HS3P803216)
Kontroler IDE: Kontroler VIA Bus Master IDE
Kontroler SCSI/RAID: AVD38AD5 IDE Controller
Dysk fizyczny: Maxtor 2F040J0 (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/133)
Jak widać karta graficzna jest słaba, więc opensuse etc. odpadają. Chcę też mieć zapas mocy, bo będę grał też w gry 3d na nim.
Chcę coś na wzór Ubuntu, jednak samo Ubuntu odpada - jakoś mi się nie widzi...
Jeżeli chodzi o dysk, to na całego linuxa mogę poświęcić max 10gb partycję.
Pozdrawiam i czekam na opinie ![]()
Ostatnio edytowany przez Kukis (2008-08-09 23:18)
Mam podobny sprzęt i bardzo dobrze sobie radzi z GNOMEm i XFCE. Może spróbuj Debiana, albo jeśli chcesz coś szybszego, Archa. O nauce masy komend nie ma mowy. Może parę podstawowych się przydać przy konfigurowaniu, ale na 90% powinno obejść się i bez tego (jak postawisz Xy to już można robić kopiuj-wklej do konsoli jak coś ;p), może nawet 99% bo NVIDIA ma dość dobre wsparcie. Te dystrybucje gwarantują dość dobrą stabilność i umiarkowaną trudność administracji. Jak masz czas i chęci trochę poczytać, to powinno być OK dla ciebie.
parametrami komputera nie masz co się przejmować.
Jak dla mnie Debian Testing. Środowisko raczej dowolne z tym ze w przypadku kobył jak gnome i kde proponuję zainstalować podstawowe pakiety, odpowiednio: gnome-core i kde-core.
Mówiąc tak o swojej karcie graficznej, obrażasz i moją. Nią także nie musisz się raczej sugerować.
Debian wcale nie jest wolny wbrew pozorom. Owszem może nie bootoje w 15 sekund, ale jak zainstalujesz z netinstall i potem tylko to co chcesz to będzie Ci śmigał.
Możesz też spróbować naszej Kasi -->
http://www.kateos.org/
A ja polecam Sabayon'a. Prosty i bazuje na gentoo. W razie problemów zajrzyj na www.sabayonlinux.pl ![]()
Panowie! Co Wy tutaj piszecie? Mam prawie taki sam sprzęt tylko że procek 1,8 i 384 ram. SuSE działało mi dobrze jak używałem wersji 10.0, ta kiedy to było. Nie ograniczaj się. Instaluj co chcesz i z czym chcesz. Mam Debiana Lenny i z KDE działa świetnie. Instaluj to co Ci się spodoba ale nie przesadzając z jakimiś Compizami itd. Chociaż Beryl dobrze działał.

Witam!
Też nie wiem co wybrać. Próbowałem instalować ubuntu ale zawsze występowały błędy. Teraz siedze na starym ubuntu 6.06. Problem jest taki że nie wiem jaki mam komputer :-( Jak to sprawdzić?
a ja polecam na początek SimplyMEPISa (sam od niego zaczynałem) albo Siduksa z repozytoriami testing ![]()
Eee... zapomnieliście, że jestem kompletnym noobem jeżeli chodzi o linuxy - przez ostatnie 5,5 roku siedziałem tylko na win 98 i xp :>
Jeżeli chodzi o opensuse - to mam go dalej ściągać czy lepiej zrezygnować? Mam już 600mb pobrane i nie wiem czy dalej to pobierać, czy wybrać coś innego...
Robiłem quiz już dawno...
Wyszło mi takie coś:
1. Mandriva Linux
2. openSUSE
3. Aurox Linux
4. Fedora
5. Ubuntu Linux
Mandriva pełna jest płatna (?), openSuSe za ciężki (cała płyta dvd) a reszty nie znam :>
Mandriva nie jest płatna, tzn jest. Są wersje darmowe i płatne.
Aurox nie jest rozwijany wiec zapominamy o nim. A Fedory nie uzywalem tak by sie wypowiadac.

Nie ma np Cedegi i innego takiego oprogramowania, które można dokupić osobno. Ruszy. Nie będziesz chyba uzywac Compiza czy grac w jakies super gry na Linuksa. Chociaz Postal2 działa dobrze ![]()

Zresztą i tak tylko będę korzystać w celach testowych i dla tzw. szpanu - na swoim {legalnym} Windowsie i tak wszystko robię...
To podsumowując - co mam ściągać? ![]()
ps. najlepiej jakby miało tylko 1 płytę CD - mam łącze tylko pół megabita...
Ostatnio edytowany przez Kukis (2008-08-10 18:23)
Na nim nie będę codziennie pracował, bo mam XP'ka. Chcę tylko poznać jakąś dystrybucję, żebym coś umiał - teraz w szkolach robią masowe kasownie windowsów i dlatego chcę jakąś dobrą dystrybucję zobaczyć ![]()
To mam ten PCLinuxOS ściągać? Przypominam, że jestem noobem linuxowym :>
Kukis napisał:
masowe kasownie windowsów
O k***. Ciekawe podaj gdzie to się tam przeniosę ![]()
Z tego co widziałem to Linux jest najwyżej dodatkiem do Windowsa.
Sory za offtopa.
Na nim nie będę codziennie pracował, bo mam XP'ka. Chcę tylko poznać jakąś dystrybucję, żebym coś umiał - teraz w szkolach robią masowe kasownie windowsów i dlatego chcę jakąś dobrą dystrybucję zobaczyć
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … lBox+1.6.4
możesz się bawić tu czym kolwiek i tak się nic nie stanie
Wiem, znam ten program... w końcu zajmuje się serwisem o darmowym oprogramowaniu :>
Jednak proszę o konkretną odpowiedź na pytanie:
Jaką polecasz dystrybucję, która zajmuje 1 płytę CD i jest przeznaczona dla początkujących użytkowników? Swoją odpowiedź uzasadnij :>