Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Witam.
Mam zamiar kupic wlasnie jakiegos laptopa.. mniej lub wiecej o tych parametrach
Intel Celeron M420 (1.6GHz)
120 GB 5400 rpm SATA
grafika: Mobile Intel 950GML Express (directx9)
1024 MB DDR2 533 MHz
No i pytanie, jaki linux wybrac? Podobno dobry do laptopa jest SuSe ale czytalem, ze wolny. Przydalby mi sie taki system, ktory bedzie bardzo szybki, bezpieczny, niezawodny. Dokladniej mowiac, ma sie uruchamiac szybko, byc idealnym do internetu, przegrywania danych, czy sporadycznego ogladania filmow, sluchania muzyki, czy tez zagrania w FM 2007
Chetnie przydalaby sie obsluga Beryla ale nie wiem jak to ma zadziałać na tej karcie graficznej, ktorej nazwa mi nic nie mówi.
Co poradzicie?? Uzytkowalem jakis czas Ubuntu, nie byl zly, ale nie podobal mi sie jakos, choc jezeli bedzie trzeba to go zainstaluje, ale na pewno wykluczylbym Mandrive - zbyt kolorowo.
Może Kubuntu to takie Ubuntu tylko, że zamiast Gnome masz KDE. Rozejrzyj się w rodzinie Ubuntu. Fedora też ma wielu zadowolonych użytkowników.
Gdybym ja miał instalować Linuksa na laptopie na 95% byłby to Slackware. Wybór i tak należy do Ciebie, najlepiej spróbuj kilku dystrybucji i wybierz tę, która najlepiej Ci odpowiada. ![]()
Pozdr.
Ostatnio edytowany przez largo3 (2007-02-06 22:28)
W jaki sposób Arch jest ładniejszy od Slacka? Wygląd to jedno, a działanie systemu to drugie. Jak dla mnie Arch to taki mocno unowocześniony Slack z obsługą zależności (pacman).
Pozdr.
Acha i nie miałem zamiaru traktować Cię jak barana, co najwyżej jak osobę, która dopiero zaczyna poznawać Linuksa.
linuxomaniak0: jest tam coś wiecej dla innych dystrybucji niż mandriva ?
Arch jest dobrym wyborem, ale gdy na prawdę chcesz się pobawić (czyt. coś roz... w systemie) polecam slackware, niezapomniane emocje po instalacji biblioteczek i nie możności uruchomienia/skompilowania (brak zależności) połowy programów ![]()
A od siebie dodam że ciekawym wyborem jest też Pardus.
hind, człowieku, ostatni post był pisany rok temu.
Opanujce się ludzie,
a nie piszecie i odpowiadacie w dawno zapomnianych wątkach.
Wątek Zamknięty