Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1 2
Na stronie akcja.jakilinux.org zamieszczony jest List Otwarty Społeczności Open Source dotyczący zastosowania Linuksa i Otwartych Standardów w administracji publicznej.
W tym miejscu zapraszamy do komentarzy dotyczących listu i akcji.
1) Mam wątpliwości czy aby napewno nas stać na to by akurat ZUS przeszedł na "wolne oprogramowanie" - koszty szkoleń pracowników, dostosowania baz danych, przeszkolenie administratorów może wyjść drożej niż zakup oprogramowania(to akurat nie wada, o tym niżej) ale Prokom może temu nie podołać. Zresztą w ZUSie bez tego jest niezły "burdel"(trochę moich znajomych tam pracuje więc co nieco wiem).
Jest tak zasada: "jak coś działa to nie ulepszać!" - ZUS jest ważną instytucją więc jeśli jako tako funkcjonuje lepiej jej nie ulepszać(lepsze jest wrogiem dobrego)
2) 60-parę milionów złotych może na Tobie robi wrażenie, ale dla ZUSu to drobne, a dla budzetu państwa jeszcze większe grosze (to ciut więcej niż 1,50zł/Polaka, np. taki NFZ codziennie wydaje ponad 100mln złotych na działalność służby zdrowia)
3) oglądałeś "Misia"? nie? to obejrzyj!
"żadnych dziadowskich oszczędności! za wszystko maksymalna stawka i od tego procent dla nas! legalnie!"
To tak jak z Rospudą, jak ekolodzy zaproponują "trasę alternatywną" 4x droższą niż tę przez Rospudę to rząd się zgodzi(bo "wybrane" firmy zarobią odpowiednio więcej)
Administracja państwowa przejdzie na Linuksa tylko wtedy jeśli będzie on 2x droższy od produktów MS bo odpowiednie firmy na tym zarobią.
4) Co do "płatnika" to racja, małe firmy, balansujące na krawędzi bankructwa mają problem bo muszą kupić windowsa, ale te większe mają to za przeproszeniem gdzieś przecież "na firmę" auta się kupuje więc co to przy tym jest JEDNA licencja na Windows(kiedyś mi to mój ojciec mający własną firmę uświadomił)
Ostatnio edytowany przez RB (2007-03-31 00:24)
Vulnerability Report: Mandriva Linux 2006
Vendor Mandriva http://secunia.com/vendor/46/
Product Link http://wwwnew.mandriva.com/en/individua … 06overview
Affected By 153 Secunia advisories
Unpatched 0% (0 of 153 Secunia advisories)
Most Critical Unpatched
There are no unpatched Secunia advisories affecting this product, when all vendor patches are applied.
W części "Rozwój lokalnego rynku IT" jest takie zdanie: "Do tego dochodzi nieograniczony prawem antymonopolowym rozwój technologii, za którym idzie wolny wybór ostatecznego użytkownika."
Czy prawo antymonopolowe ogranicza rozwój technologii? - o ile się orientuję, prawo to ma na celu uniemożliwienie powstawania monopoli i walkę z już istniejącymi. A więc nie szkodzi idei wolnego oprogramowania, co więcej powinno służyć do walki z monopolem Microsoftu. Wydaje się więc, że powinno sprzyjać tej akcji.
A może autorowi chodziło o prawo patentowe?
Chyba że ja czegoś nie rozumiem i autor miał co innego na myśli.
peszou napisał:
Dokładnie chodziło o prawo patentowe
Dzięki za zwrócenie uwagi
Poprawiłem na "nieograniczony prawem patentowym". Jakby jeszcze jakieś poprawki były konieczne, dajcie znać.
W paru miejscach były informacje mnie wiecej takie:
Akcja świetna, natychmiast się wpisałem ale mam wątpliwości co do strony http://akcja.jakilinux.org//index.php
- W przeglądarce konqueror nie wyświetlają się polskie znaki, sprawdziłem w firefoxie i tam jest ok
- Nie mogę podglądać listy, wyświetla się pierwsza strona z podpisami a do następnych silnik strony generuje nieprawidłowe linki, od razu domyśliłem się jaki jest prawidłowy adres ale nie wiem czy inni użytkownicy zwłaszcza (rządowi) będą potrafili się domyśleć
I jeszcze ktoś coś pisał o złym wyświetlaniu w IE - sprawdzi to ktoś?
Co do linków to się pojawiają podwójne slasze i dlatego nie działa.
Ostatnio edytowany przez adas (2007-04-01 20:21)
I tu też parę komentarzy:
http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=183567
Wygląda na to, że trzeba troszkę poprawić.
No tak to jest jak wszystko się robi na szybko. Ja niestety nie miałem szans tego poprawić bo jestem na urlopie i dostęp do netu mam do wtorku "epizodyczny".
Do Wicepremiera Ludwika Dorna,
Podsekretarza stanu w KPRM Pawła Wypycha
Ja wiem że Krwawy Ludwik jest teraz od informatyzacji, ale czy przypadkiem pan Kaczmarek nie powinien być także adresatem tego listu? W końcu to on prowadzi teraz MSWiA i po części także jego to dotyczy.
W "obejrzyj podpisy" przydałoby się jeszcze wyświetlanie ilości podpisów potwierdzonych mejlem
.
Robi się głośno:
http://wiadomosci.wp.pl/felieton.html?k … 581751.572
lub alternatywnie:
http://www.wp.pl/r/Sq224.
Debian GNU/Linux 3.1 (http://secunia.com/product/5307/) -1% niezałatanych dziur
Debian RuLeZ! Załatali dziury, których jeszcze nie ma :-). A na poważnie to przydałoby się to ujednolicić, bo część jest z pauzą, a reszta bez.
http://www.wykop.pl/link/14209/polski-r … osoft.html
Pomozecie wykopac? Im wiecej ludzi o tym wie, tym lepiej ![]()
Artykuł ściśle związany z akcją:
http://di.com.pl/news/16220,MSWiA_330_m … wanie.html
Powiem tak:
1) zgadzam się z użytkownikiem RB co do punktów 2,3 i 4 , nie zgadzam się co do 1-ego , chyba ,że mówimy o użytkownikach takich co potrafią 2 dyskietki włożyć do napędu FDD jedną na
drugą , a na pytanie , jak Pani to zrobiła odpowiada : " Pisało wrzuć dyskietkę numer 2 -
to włożyłam "
2) wogóle to szkoda nerwów sobie psuć i dochodzę do wniosku , że u nas jak co 50-100 lat nie
ma jakieś wojny , powstania styczniowego itp. to takie dziadostwo , złodziejstwo się szerzy
,że szok . Sugruje tu czystkę i wyrżnięcie całego rządu , ponieważ taki Zus to jedną z X
liczby takich instytucji piorących pieniądze. Np. weżmy Urzędy Pracy i MPIPS , gdzie na
sprzęt IT wydaje się równie kosmiczne pieniądze ( ok.330 urzedów razy średnio 250 tys co
roku : weżmy program Syriusz 150 miln złotych jak nie wiecej od 5 lat pisany chyba i
jeszcze z rok albo 2 będą pisać , ciągnąć itd ) .Na uniwersytecie , nie wiem politechnice
itp ile może być kserokopiarek ? obsługujących przecież ogromną rzeszę kilkutysięczną
studentów , a rząd kupił sobie chyba 460 kserokopiarek , tyle ilu chyba ich tam jest !!!!
Może żeby się nie pogryżli czy nie widzieli , czy jak ???.
I to są rzeczy na prawdę typu 1,50zł , o których wiemy , a ile nie wiemy ????
Wojt u nas oddał chyba 90 tyś spowrotem , bo w naszym powiecie nie ma bezrobocia i nie
wiedział co z tym zrobić ( liczba bezrobotnych na 15,000 - 4000 wynosi u nas )!!!!
I takich przykładów jest jest full , człowiek tylko nie potrzebnie się denerwuje i wogóle.
Lepiej dać sobie spokój , święta idą .
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez dragonite (2007-04-06 12:31)
Prezentacja podpisów prezentuje się koszmarnie. Po co komuś dane nt. długości i szerokości geograficznej? - zresztą w większości te dane pozostają niezdefiniowane. Zmniejszenie flagi na rzecz prezentacji większej ilości podpisów poprawiłoby nieco sprawę.
Liczba podpisów stale rośnie. Przydałoby się poinformowanie ogólnopolskich stacji telewizyjnych o akcji.
Artykuł w Wirtualnej Polsce miał bowiem dużą wadę - nie podano adresu internetowego.
Co do głupich wpisów, to można zebrać kilka osób - zgłaszam się na ochotnika, które przeglądnęłyby wpisy.
Ostatnio edytowany przez ja (2007-04-07 15:30)
ja napisał:
Prezentacja podpisów prezentuje się koszmarnie. Po co komuś dane nt. długości i szerokości geograficznej? - zresztą w większości te dane pozostają niezdefiniowane. Zmniejszenie flagi na rzecz prezentacji większej ilości podpisów poprawiłoby nieco sprawę.
Pełna zgoda. Petycja stoi na darmowym silniku, który niestety nie grzeszy usability. Nie bardzo był czas, żeby to doprowadzić do ładu bo chcieliśmy szybko zebrać podpisy. Wywaliliśmy tylko większość grafik oraz dopisaliśmy poprawną autoryzację adresów e-mail. Na takie detale nie starczyło już czasu.
ja napisał:
Liczba podpisów stale rośnie. Przydałoby się poinformowanie ogólnopolskich stacji telewizyjnych o akcji.
Artykuł w Wirtualnej Polsce miał bowiem dużą wadę - nie podano adresu internetowego.
Super! Wątpię, żeby się zainteresowali ale nigdy nic nie wiadomo...
ja napisał:
Co do głupich wpisów, to można zebrać kilka osób - zgłaszam się na ochotnika, które przeglądnęłyby wpisy.
Prześlij mi (michuk@jakilinux.org) i kremienowi (akremien@gmail.com) numery ID wpisów to usuniemy.
michuk napisał:
ja napisał:
Pełna zgoda. Petycja stoi na darmowym silniku, który niestety nie grzeszy usability. Nie bardzo był czas, żeby to doprowadzić do ładu bo chcieliśmy szybko zebrać podpisy. Wywaliliśmy tylko większość grafik oraz dopisaliśmy poprawną autoryzację adresów e-mail. Na takie detale nie starczyło już czasu.
Jeżeli akcja ma być traktowana poważnie, całość powinna być dopieszczona i zapięta na ostatni guzik. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie (chyba), aby dopracować to teraz. Po drugie wicepremier nie ucieknie. ![]()
Czy mogę dostać listę osób w bardziej przejrzystej formie - moderowanie po 10 osób jest trochę niewygodne i wolne.
Ostatnio edytowany przez ja (2007-04-07 23:44)